Błonnik – wsparcie w dobrym żywieniu
- 112 Views
- Redaktor elrondo.pl
- 15 lipca 2019
- Porady od El Rond
Na temat błonnika krąży wiele opinii. Do niedawna uznawany był za substancję balastową, czyli taką która w naszym organizmie jest zbędna. Dzięki swoim wspaniałym właściwościom błonnik zdobył uznanie i obecnie króluje na zdrowych stołach.
Błonnik dzieli się na rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny znajdziemy w sokach i są to tzw. pektyny. Błonnik nierozpuszczalny, czyli tak zwany „twardy” występuje w ligninach i celulozach z produktów zbożowych. Obok nich występują także gumy, śluzy i hemicelulozy.
Błonnik można uzupełniać za pomocą suplementów diety, ale nie można zapominać, że wiele produktów spożywczych jest jego bogatym źródłem: porzeczki, maliny, groszek zielony, bób, fasole suszone, otręby pszenne, orzechy kokosowe, płatki żytnie, kasze.
Błonnik pokarmowy to cały zespół substancji występujących w ściankach komórkowych roślin. Choć ludzki układ trawienny nie trawi i nie wchłania błonnika, jest on kluczowy dla jego prawidłowego funkcjonowania. Działa odtruwająco, zapobiega zaparciom, oczyszcza jelita. Jest także wielkim sprzymierzeńcem odchudzania i stosowania diet, ponieważ daje uczucie sytości i zmniejsza poczucie łaknienia.

- 7 sierpnia 2020
Jabłczan kreatyny co to jest ?
- 24 czerwca 2020
Jakie białko jeść po treningu ?
- 25 kwietnia 2020
Buzdyganek naziemny – czy to najlepszy naturalny sposób na męskość?
Jabłczan kreatyny co to jest ?
Jakie białko jeść po treningu ?
Białko caseina stosowanie w treningu
L – Tyrozyna w diecie
Jak ćwiczyć samemu w domu ?
Zdrowa kolacja – co jeść na ten posiłek?
Metabolizm czym właściwie jest ?