Porady od El Rond

Wyróżnia się trzy podstawowe typy białek serwatkowych:

koncentrat białka serwatkowego (WPC)
hydrolizat białka serwatkowego (WPH)
izolat białka proteinowego (WPI)
Kazeina – białko dla ciebie?
Białko serwatkowe i kazeinowe – to dwa bardzo popularne suplementy, po które sięgają sportowcy, kulturyści i wszystkie te osoby, które chcą poprawić swoją sylwetkę. Zdobyły grona swoich wiernych odbiorców. Specjaliści twierdzą jednak, że w niektórych sytuacjach kazeina okaże się lepszym wyborem. Co odróżnia ją od białka serwatkowego?
Białka kazeinowe to 80% wszystkich białek zawartych w mleku. Kazeina nie rozpuszcza się w niskim PH. Wystawiona na działanie kwasów żołądkowych, powoli koaguluje, zapewniając nieprzerwany wzrost aminokwasów w plazmie krwi. Przez długi okres – około 7-8 godzin – przejawia działanie anty-kataboliczne.
Kazeina znajduje wysokie uznanie u osób, które prowadzą aktywny tryb życia i podejmują wzmożone treningi. Jest bogatym źródłem wapnia, wspomaga syntezę białek mięśniowych i redukcję tkanki tłuszczowej. Pełni funkcję środka hamującego łaknienie. Sprawdzi się także, gdy szuka się sposobu, by zwiększyć podaż dostarczanych organizmowi białek. Kazeinę poleca się kulturystom, atletom, osobom ćwiczącym rekreacyjnie, wegetarianom.