Wyróżnia się trzy podstawowe typy białek serwatkowych:
- 165 Views
- Redaktor elrondo.pl
- 23 lutego 2019
- Porady od El Rond
koncentrat białka serwatkowego (WPC)
hydrolizat białka serwatkowego (WPH)
izolat białka proteinowego (WPI)
Kazeina – białko dla ciebie?
Białko serwatkowe i kazeinowe – to dwa bardzo popularne suplementy, po które sięgają sportowcy, kulturyści i wszystkie te osoby, które chcą poprawić swoją sylwetkę. Zdobyły grona swoich wiernych odbiorców. Specjaliści twierdzą jednak, że w niektórych sytuacjach kazeina okaże się lepszym wyborem. Co odróżnia ją od białka serwatkowego?
Białka kazeinowe to 80% wszystkich białek zawartych w mleku. Kazeina nie rozpuszcza się w niskim PH. Wystawiona na działanie kwasów żołądkowych, powoli koaguluje, zapewniając nieprzerwany wzrost aminokwasów w plazmie krwi. Przez długi okres – około 7-8 godzin – przejawia działanie anty-kataboliczne.
Kazeina znajduje wysokie uznanie u osób, które prowadzą aktywny tryb życia i podejmują wzmożone treningi. Jest bogatym źródłem wapnia, wspomaga syntezę białek mięśniowych i redukcję tkanki tłuszczowej. Pełni funkcję środka hamującego łaknienie. Sprawdzi się także, gdy szuka się sposobu, by zwiększyć podaż dostarczanych organizmowi białek. Kazeinę poleca się kulturystom, atletom, osobom ćwiczącym rekreacyjnie, wegetarianom.

- 24 lutego 2021
Istota wchłaniania białek
- 7 sierpnia 2020
Jabłczan kreatyny co to jest ?
- 24 czerwca 2020
Istota wchłaniania białek
Buzdyganek naziemny – czy to najlepszy naturalny sposób na męskość?
Jabłczan kreatyny co to jest ?
Jakie białko jeść po treningu ?
Białko caseina stosowanie w treningu
L – Tyrozyna w diecie
Jak ćwiczyć samemu w domu ?
Zdrowa kolacja – co jeść na ten posiłek?