Porady od El Rond

W jakich warzywach jest najwięcej żelaza

Niedobór żelaza w organizmie jest przyczyną anemii. Jego niedobory możemy uzupełnić suplementami diety i sięgając po bogate w ten pierwiastek warzywa. Źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm żelaza mogą być następujące warzywa: ciecierzyca, fasola, groch, jarmuż, brukselka, buraczki, szpinak. Wśród tych warzyw największą zawartością żelaza charakteryzuje się brukselka i buraczki. Wchłanianie żelaza ułatwia obecność w organizmie witaminy C. Ze względu na dużą zawartość i żelaza, i witaminy C osoby z anemią powinny zwiększyć ilość spożywanej brukselki.
Zawiera ona duże dawki zarówno witaminy C, jak również żelaza. Oprócz wymienionych warzyw duża ilość żelaza znajduje się w natce z pietruszki. Posiekaną natkę warto dodawać do zup i kanapek, warto przygotować z niej także witaminowy koktajl, z dodatkiem soku z cytryny i bananów. Dużą ilość żelaza mają także pestki dyni. Możemy je chrupać same, dodawać do sałatek i słonych lub słodkich wypieków. Zmiana sposobu odżywiania pozwoli szybko uporać się z anemią.