Porady od El Rond

Tran i jego moc

Właściwości tranu znane są od dawna. Stosowano go, aby zapobiegać niedoborom witamin A i D. U wielu spośród nas butelka z płynem o charakterystycznym smaku i zapachu wzbudzała gorącą niechęć. Teraz tran powraca i ze względu na swoje korzyści odnosi wielki sukces. Na szczęście podawany jest najczęściej w o wiele przyjemniejszej formie suplementu diety.
Tran to ciekły tłuszcz pochodzący z wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Może poszczycić się wieloma właściwościami, które pomagają wspomagać zdrowie człowieka. Jest wykorzystywany prze leczeniu stanów zapalnych, podnosi odporność, wzmacnia kości i poprawia wzrok. Znane jest także dobroczynne działania tranu na układ sercowo-naczyniowy. Tran obniża zły cholesterol, pomaga także walczyć z otyłością, więc jest sprzymierzeńcem diet.
Przy wyborze tranu warto zwrócić uwagę na poziom kwasów EPA i DHA oraz witamin A i D. Stosowania tranu odradza się osobom z niską krzepliwością krwi i takim, które stosują leki przeciwzakrzepowe. Należy także zachować ostrożność, by nie przedawkować witamin A i D, co niesie nieprzyjemne konsekwencje.