Porady od El Rond

Różne substancje słodzące

Osoby, które odchudzają się i dbają o linię bardzo często rezygnują z używania cukru. Są wśród nich jednak i takie, dla których całkowite wyeliminowane słodkości z życia jest niemożliwe. W takiej sytuacji sięgnąć można po popularne słodziki. Przyjrzyjmy im się nieco bliżej.
Aspartam
Najbardziej popularny słodzik – jego jedna niewielkich rozmiarów tabletka to równowartość dwóch łyżeczek cukru. Jeden gram tej substancji to jedynie cztery kilokalorie. Trzeba jednak pamiętać, że nie można dodawać go do potraw gotowanych, pieczonych oraz smażonych. W wysokiej temperaturze nie tylko traci słodycz, ale również sprawia, że potrawy zyskują bardzo niemiły, metaliczny posmak.
Sacharyna
Jest to z kolei najstarszy ze znanych obecnie sztucznych słodzików. Pozbawiona jest w ogóle kalorii, czym przewyższa aspartam. Niegdyś uważano, że może wywoływać raka.
Sukraloza
Można ją stosować nawet do potraw gotowanych, smażonych czy pieczonych. Nie zmienia bowiem swojego smaku i nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z jedzeniem.