Porady od El Rond

Rola tłuszczów w organizmie

Wiele osób dbających o sylwetkę ogranicza spożywanie tłuszczy. Działając na zasadzie skojarzenia: tłuszcze=tłuste, chcą mieć z nim jak najmniej do czynienia. Czy słusznie? Może tłuszcze są niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania składnikami?
Z cała pewnością tłuszcze dostarczają nam najwięcej kalorii: w 1g tego składnika jest ich aż Według przyjętych norm tłuszcze powinny stanowić od 25-30% ogólnego spożywania kalorii. Pełnią w organizmie wiele kluczowych ról, więc ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienną dietę.
Tłuszcze dzielimy pod względem chemicznym na:
Tłuszcze proste (lipidy właściwe i woski)
Tłuszcze złożone (fosfolipidy, glikolipidy, lipoproteiny)
Poza znacznym dostarczaniem energii, tłuszcze pełnią także inne ważne role. Są źródłem kwasów tłuszczowych oraz glicerolu, z których nasz organizm wytwarza inne lipidy. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić co najmniej 3% wszystkich tłuszczów zawartych w naszej diecie. Pełnią one wiele pożytecznych funkcji: budują błony komórkowe, regulują poziom cholesterolu we krwi, hamują nadmierną kurczliwość naczyń krwionośnych, a także wiele innych.
Należy pamiętać, ze nie wszystkie kwasy tłuszczowe są zdrowe. Najlepiej wystrzegać się nasyconych kwasów tłuszczowych, oraz tłuszczów trans.