Porady od El Rond

Rodzaje białek i czas ich wchłaniania

Odżywki zawierające białka należą do najczęściej spożywanych przez sportowców. Ich działanie jest zróżnicowane w zależności od etapów treningu: białka spożywane przed i w trakcie treningu przyczyniają się do rozwoju masy mięśniowej. Po treningu przyspieszają regenerację mięśni, a także zapobiegają powstawaniu katabolizmu, czyli rozpadu mięśni.
W składzie odżywek przeważają białka pozyskiwane z serwatki, w postaci hydrolizatu, izolatu lub koncentratu. Białka w postaci izolatu i hydrolizatu są najszybciej przyswajane przez organizm i w najkrótszym czasie dostarczają mięśniom niezbędnego budulca.
Nieco dłuższy czas wchłaniania ma koncentrat białka serwatkowego. Do białek o średnim czasie wchłaniania należą także proteiny jaj oraz izolat białek mleka. Najdłużej wchłania się kazeinian wapnia oraz kazeina micelarna. Te białka dobrze jest stosować po treningu, na przykład przed snem, ponieważ dzięki wydłużonemu czasowi działania skutecznie chronią organizm przed bardzo szkodliwym katabolizmem nocnym.