Porady od El Rond

Przegląd naturalnych termogeników

Mamy do nich dostęp na co dzień, nie zdając sobie sprawy o ich właściwościach termogenicznych. To naturalne substancje, takie jak zielona kawa, zielona herbata, guarana, które wpływają na przyspieszony metabolizm, a co za tym idzie – redukcję tkanki tłuszczowej.
Zielone kawa to ostatni krzyk dietetycznej mody. Różni się od swojej czarnej, palonej siostry przede wszystkim wyższym stopniem termicznego przetworzenia, które niszczy jej naturalne wartości. Drogocenną substancją, mającą termogeniczne właściwości, jest kwas chlorogenowy. Suplementacja kawą powinna być regularna – filiżanka pół godziny przed posiłkiem, połączona z aktywnością fizyczną przynosi widoczne efekty.
Guarana to kolejne, naturalne źródło kofeiny, która w jej składzie zajmuje około 7%. Dietetyczne działanie guarany należy przypisać właściwościom termogenicznym, ale także pobudzeniu i wzroście siły oraz wzmocnieniu układu nerwowego. Napoje z guaraną tuż przed treningiem pozwolą nam przeżyć go bardziej efektywnie i intensywnie.