Porady od El Rond

Peruwiański ryż na polskim stole

Ryż peruwiański podany na gorąco ze szpinakiem, łososiem z dodatkiem czosnku jest przepysznym i zdrowym daniem. Coraz częściej można znaleźć komosę na półkach w polskich sklepach. Jej popularność wzrasta ze względu na duże wartości odżywcze. Zawiera witaminy D, C, B i E, magnez, potas, wapń jak również dwa razy więcej żelaza niż inne ziarna. Bogata jest w pełnowartościowe białko, błonnik i nienasycone tłuszcze.
Nie zawiera glutenu co sprawia, że jest idealnym składnikiem diety osób chorych na celiakię. Jako źródło aminokwasów w tym lizyny, która jest niezbędna do wzrostu i naprawy tkanek, wspomaga regenerację i zmniejsza mikro uszkodzenia jakie mogą wystąpić po dużym wysiłku. Każdy kto jest na diecie odchudzającej skorzysta, gdy wprowadzi ryż peruwiański do swojego jadłospisu.
Przyspiesza on metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi, łatwo syci i zmniejsza apetyt. Podana na słodko z owocami, orzechami i miodem lub na słono z warzywami, mięsem, na zimno lub gorąco potrafi pozytywnie zaskoczyć swoim jedynym w swoim rodzaju smakiem.