Lecytyna i jej zastosowanie
- 158 Views
- Redaktor elrondo.pl
- 22 stycznia 2019
- Porady od El Rond
Lecytyna to fosfolipid, którego podstawową funkcją jest usprawnianie mózgu, dzięki czemu można cieszyć się lepszą pamięcią i koncentracją. Jej składnikami jest cholina oraz inozytol.
Po lecytynę szczególnie chętnie będą sięgać osoby walczące z nadwagą, ponieważ doskonale się sprawdza jako reduktor tłuszczu, a także będzie odpowiadać za optymalizację metabolizmu tłuszczów i zapobiegnie ich gromadzeniu się. W dodatku wpływa również na wytrzymałość mięśni, toteż może być dobrym suplementem dla osób, które będą profesjonalnie trenować bądź uprawiać jakąś dyscyplinę sportu w sposób rekreacyjny. Może być też ważnym składnikiem diety osób cierpiących na różne dolegliwości związane z pracą mózgu, na przykład dotknięte Alzheimerem, schizofrenią czy autyzmem. Ze względu na to, iż skutecznie zarządza tłuszczem w organizmie zapobiega rozwijaniu się takich schorzeń, jak choroby układu krążenia czy miażdżyca. Korzystnie wpływa również na krążenie mózgowe, zapobiegając tym samym powstawaniu wylewów krwi do mózgu i udarów niedokrwiennych.

- 24 lutego 2021
Istota wchłaniania białek
- 7 sierpnia 2020
Jabłczan kreatyny co to jest ?
- 24 czerwca 2020
Istota wchłaniania białek
Buzdyganek naziemny – czy to najlepszy naturalny sposób na męskość?
Jabłczan kreatyny co to jest ?
Jakie białko jeść po treningu ?
Białko caseina stosowanie w treningu
L – Tyrozyna w diecie
Jak ćwiczyć samemu w domu ?
Zdrowa kolacja – co jeść na ten posiłek?