Porady od El Rond

Jak wspomóc organizm w trakcie kuracji antybiotykami

Antybiotyki to skuteczne lekarstwo do zwalczania zakażeń bakteryjnych. Te silnie działające leki niszczą jednak nie tylko bakterie, które wywołały zakażenie, ale także znajdujące się w przewodzie pokarmowym pożyteczne bakterie kwasu mlekowego. Bakterie kwasu mlekowego są w organizmie niezbędne do prawidłowej pracy układu pokarmowego, dzięki ich obecności nasz układ odpornościowy jest silniejszy, a poziom cholesterolu nie przekracza normy. W czasie leczenia antybiotykami bakterie te giną razem z bakteriami chorobotwórczymi. Należy więc wspomóc organizm w ich odbudowie.
Przyjmując antybiotyki oraz przez kilka tygodniu po zakończeniu terapii, zaleca się picie fermentowanych napojów mlecznych, w których znajdują się te pożyteczne bakterie. Bakterie kwasu mlekowego znajdziemy w jogurcie i kefirze. Źródłem bakterii kwasu mlekowego mogą być także kiszone ogórki oraz kiszona kapusta. Produkty te pomogą w odbudowie dobrej flory bakteryjnej, zapobiegną innym ubocznym skutkom zażywania antybiotyków.