Porady od El Rond

Jak uniknąć cukrzycy

Podwyższony poziom cukru we krwi nie oznacza konieczności stosowania restrykcyjnej diety. Niebezpiecznym skokom glukozy można zapobiec wprowadzając na stałe do swego menu pewne produkty, które sprawiają, że cukier utrzyma się na odpowiednim, stałym poziomie. Przed skokami cukru chroni jedzenie surowych warzyw i owoców. Są one nisko kaloryczne, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, a jedzone na surowo mają niski indeks glikemiczny. W przypadku owoców należy sięgać po mało słodkie owoce, po porzeczki, jabłka, kiwi, truskawki. Morele. Z warzyw zalecane są pomidory, kalafiory, brokuły.
Trzeba także zamienić białe pieczywo i biały makaron na ciemne pieczywo i ciemny makaron i jak najczęściej sięgać po różne gatunki kasz. Pamiętajmy, że łatwiej utrzymamy cukier na właściwym poziomie, jeśli zrezygnujemy z picia słodzonych napoi.
Możemy bez obaw pić zieloną herbatę, herbatki ziołowe i owocowe oraz wodę. Do herbat nie dodajemy cukru. Unikamy nie tylko słodzonych napojów, ale także słodyczy w innej postaci.