Porady od El Rond

Jak pokonać wolne rodniki

Nadmiar wolnych rodników jest szkodliwy dla organizmu. Gromadzą się one w organizmie w wyniku długotrwałego stresu, są efektem palenia papierosów i życia z coraz bardziej zanieczyszczonym środowisku.
Także niezdrowa dieta (wędzonki, grillowane potrawy) zwiększa ilość wolnych rodników w organizmie. Nadmiar wolnych rodników jest odpowiedzialny za choroby nowotworowe, za cukrzycę i miażdżycę oraz za szybkie starzenie się organizmu. Organizm jest w stanie zwalczyć wolne rodniki korzystając z broni, jaką są przeciwutleniacze. Musimy go jednak w procesie niszczenia wolnych rodników wspomóc poprzez odpowiednią dietę.
Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają warzywa i owoce, a szczególnie te w fioletowym, czerwonym lub w żółtym kolorze. W tych warzywach i owocach jest obecna prowitamina A (beta-karoten), witamina E, flawonoidy i karetonoidy, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Owoce i warzywa możemy spożywać w każdej postaci: surowe, gotowane na parze, w formie koktajli. Im więcej zjemy kolorowych warzyw i owoców, tym lepiej dla naszego organizmu.