Porady od El Rond

Czym zastąpić sól

Wszyscy wiemy, że nadmiar soli w pożywieniu jest jedną z przyczyn nadciśnienia. Mimo to wciąż większość z nas używa jest zbyt dużo, gdyż nie wyobraża sobie przygotowywania potraw bez dodatku soli. Są jednak przyprawy, które znakomicie sól zastępują, nie wywołują skutków ubocznych w postaci nadciśnienia, a dodatkowo wzbogacają smak potraw. Do przypraw, które zastępują sól należy estragon.
Przygotowując potrawy z drobiu, zupy, potrawy jajeczne i dania rybne, zamiast soli dodajemy do nich właśnie estragon. Takie samo działanie ma tymianek i bazylia. Jeszcze innym zielem zastępującym znakomicie sól jest czosnek i lubczyk. Lubczykiem możemy zastąpić sól praktycznie we wszystkich potrawach, czosnek sprawdzi się w sałatkach, daniach ze szpinakiem lub w daniach z dodatkiem brokułów.
Sól możemy zastąpić także pieprzem ziołowym. Tak naprawdę przyprawa ta ma niewiele wspólnego z pieprzem, jest to bowiem mieszanka różnorodnych ziół. Nie rezygnujmy całkowicie z używania soli, dostarcza ona potrzebnego nam sodu, ale używajmy jej w znacznie mniejszych ilościach.