Porady od El Rond

Czym słodzić zamiast cukru

Jeżeli zamierzamy dbać o linię, powinniśmy pomyśleć, czym możemy zastąpić w naszej diecie cukier. Tyczy się to zwłaszcza tych osób, które nie wyobrażają sobie życia bez odrobiny słodkości na co dzień. Na szczęście na polskim rynku znaleźć można szereg słodzików, które sprawdzają się doskonale.
Aspartam – najbardziej popularny
Za najbardziej popularny słodzik powszechnie uważa się aspartam. Nie jest on wprawdzie całkowicie pozbawiony kalorii, ale ilość, których dostarcza jest naprawdę niewielka. Niestety, nie można go dodawać do potraw, które zamierzamy gotować, piec lub dusić. Podgrzany do wysokiej temperatury zyskuje bowiem metaliczny posmak, który zepsuje najlepsze nawet danie.
Sukraloza
Ten słodzik nie zmienia swojego smaku nawet pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki temu możemy wykorzystać go jako dodatek do tych dań, które mają być gotowane. Sukraloza pozbawiona jest kalorii, co uważane jest za jej największą zaletę. Warto wspomnieć, że jej ona w całości wydalana z naszego organizmu.