Porady od El Rond

Błonnik w codziennej diecie

Przez długie lata nie doceniano dobroczynnych właściwości błonnika. Obecnie poleca się uzupełnianie diety w ten składnik dla uzyskiwania lepszych efektów odchudzania i polepszenia ogólnej kondycji układu trawiennego człowieka.
Błonnik to grupa składników wchodzących w skład komórkowych ścian roślin. Nie jest trawiony przez ludzki organizm, przechodzi więc przez nasz układ pokarmowy w niezmienionej formie. Śmiało można rzec, że czyści nasze jelita jak szczoteczka lub gąbka. W zależności czy to błonnik rozpuszczalny czy nie rozpuszczalny, odrywa w układzie trawiennym swoją rolę. Efektem jest lepsza perystaltyka jelit, zmniejszenia uczucia zaparć i lepsza przemiana materii. Produkty zawierające błonnik dają uczucie sytości i hamują głód. To bardzo przydatne zjawisko w procesie odchudzania!
Błonnik może być przyjmowany w formie poręcznego suplementu, ale nie wolno zapominać, że jest on częścią produktów znajdujących na naszym stole: fasoli, otrębach, bobie, kaszach i wielu innych produktach spożywczych.