Porady od El Rond

Błonnik ma znaczenie

Spożywanie produktów bogatych w błonnik jest szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Ten niepozorny składnik jest największym sprzymierzeńcem odchudzania. Daje uczucie sytości, czyści jelita i zapobiega zaparciom.
Choć wyróżniamy dwa typy błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie – to tak naprawdę błonnik jest całym zespołem substancji występujących w komórkowych ścianach roślin. Organizm człowieka nie trawi błonnika, przechodzi on przez cały nasz układ trawienny w niezmienionej formie. Błonnik rozpuszczalny jak gąbka chłonie wszelkie pozostałości po przemianie materii zalegające w jelitach i transportuje je na zewnątrz. Nierozpuszczalny dokładnie czyści cały układ trawienny.
Choć na rynku spotkać można wiele suplementów diety, których zadaniem jest dostarczyć organizmowi potrzebną porcję błonnika, nie można zapominać, że jest on częścią łatwo dostępnych produktów. Znajdziemy go owocach i warzywach, fasoli, otrębach, bobie, kaszach i wielu innych produktach.