Porady od El Rond

Wpływ obróbki termicznej

Obróbka termiczna bardzo mocno zmienia skład żywności, dlatego trzeba wiedzieć, które produkty można przetwarzać i jak długo. Do najzdrowszych należy obecnie gotowanie na parze, ponieważ jest ono krótkie, a przede wszystkim wartość odżywcza jest zachowana. Zaletą jest tutaj para, która zmiękcza produkty i nie powoduje jakichkolwiek ubytków czy strat.
Natomiast zwykłe gotowanie czy pieczenie jest dłuższe jeśli chodzi o czas i dlatego zdrowotne walory mogą być o wiele niższe. Jednak zaletą jest to, że warzywa czy mięso są smaczne, miękkie i łatwe w trawieniu dla żołądka. Jest wiele warzyw które jada się na surowo, natomiast są również takie, których organizm ludzki nie przyjmuje.
Mowa tutaj choćby o ziemniakach, czy burakach, które ugotowane smakują lepiej i są bardziej przyswajalne. Zdrowie również na tym zyskuje szczególnie zimą, kiedy ciało potrzebuje więcej energii. Jedzenie jest wtedy bardziej kaloryczne i wystarcza na większą ilość godzin. Dla osób które pracują fizycznie wszelka obróbka termiczna jest polecana.