Porady od El Rond

Warzywny detoks

Oczyszczanie organizmu jest wskazanym działaniem, szczególnie w dobie ciężkostrawnych i kalorycznych posiłków, które spożywamy. Warzywa mają moc. Ważne, by ją doceniać.
Buraki to nasz numer jeden. Mają one działanie oczyszczające i odkwaszające. Betanina, zawarta w burakach usprawnia działanie wątroby i pracę woreczka żółciowego. Poza tym ma właściwości antyoksydacyjne. Nasi buraczani przyjaciele regulują poziom cholesterolu we krwi, jak i glukozy. Błonnik pobudza jelita do pracy. Buraki oferują jego sporą dawkę.
Kolejnym warzywnym bohaterem jest kapusta. Najzdrowsza jest oczywiście kiszona. Przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a do tego siarka – ta ostatnia usprawnia pracę naszej wątroby, dzięki czemu wzmaga proces oczyszczania organizmu pełnego toksyn. Probiotyki, które zwiera zasilają mikroflorę układu pokarmowego dobrymi bakteriami. Kapusta kiszona wpływa na regulację wypróżniania i poprawę procesu trawiennego. Sprawdza się idealnie w przypadku zaparć – szczególnie sok z kiszonej kapusty.