Porady od El Rond

Różne technologie produkcji

Już dawno ustalono, że dla najlepszego działania odżywek białkowych należy w ich produkcji zastosować różne rodzaje białek. To serwatkowe wchłania się niemal natychmiast i od razu może być wykorzystane przy budowie mięśni, podczas gdy białko jajka jest najbardziej wartościowym dla człowieka, ale wchłania się z opóźnieniem. Innym skutecznym sposobem porównywania suplementów typowo proteinowych jest forma technologicznego pozyskania białka. Zwracając uwagę na etykietę opakowań z odżywkami można niekiedy zauważyć, że białko pochodzi z hydrolizy. To wyprodukowane w ramach tego procesu technologicznego jest ubogie w laktozę oraz tłuszcze. Inną formą pozyskiwania tego cennego składnika jest jego izolat, który przeważnie pozwala na uzyskanie najwyższej zawartości czystego białka przy jednoczesnym ograniczeniu do minimum węglowodanów. Stosuje się go nie tylko przy budowie tkanki mięśniowej, ale także w bardzo ważnym procesie spalania tkanki tłuszczowej. Ostatnią spotykaną formą, w jaką proteiny są dostępne, jest ich koncentrat o stężeniu w granicach 60 do 80 procent.