Porady od El Rond

Potrawy wzmacniające organizm

Jesienią bardzo często dopadają nas różnego rodzaju infekcje i sezonowe depresje. Możemy z nimi walczyć poprzez zmianę jadłospisu. W tym okresie powinniśmy postawić przede wszystkim na potrawy kaloryczne i podnoszące odporność organizmu. Nie należy zaniedbywać także aktywności fizycznej, która odgrywa bardzo dużą rolę w uodparnianiu organizmu na jesienne i zimowe infekcje.
Jesienią i zimą bardzo ważnym posiłkiem jest śniadanie. Powinno ono składać się z płatków owsianych, jęczmiennych lub kukurydzianych. Na śniadanie możemy też jeść kaszę jaglaną. Płatki lub kaszę wzbogacamy o dodatek suszonych lub świeżych owoców. Jesienią i zimą warto gotować więcej zup, których bazą będą nie tylko warzywa korzeniowe, ale także warzywa strączkowe.
Odporność organizmu pomogą nam wzmocnić ziołowe przyprawy. Szczególnie często należy sięgać po chili, pieprz i imbir. W tym okresie trzeba także zwiększyć w jadłospisie potrawy zawierające kwasy tłuszczowe omega- Jedzmy więcej ryb, a do surówek dodajmy odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.