Porady od El Rond

O jagodach goji

Jagody goji cieszą się ogromną popularnością. Podnoszą odporność organizmu dzieci, osób dorosłych i starszych. Zawierają one dużą ilość antyoksydantów odpowiedzialnych za eliminacją wolnych rodników. W owocach goji jest także duża ilość witamin C i E, witamin z grupy B i żelaza. W jagodach tych jest także spora ilość kwasów tłuszczowych omega-6 oraz flawonoidów. Te wszystkie składniki w nich zawarte wpływają stymulująco na nasz układ odpornościowy.
Dostępne w sklepach zielarskich mogą być zażywane przez dzieci i dorosłych. Osoba dorosła może dziennie zjeść maksymalnie 35 jagód goji w ciągu dnia. Dla dzieci dawka ta jest mniejsza i wynosi maksymalnie 15 jagód dziennie.
W sklepach zielarskich dostępny jest także sok z owoców goji. Sok z jagód goji można pić dwa razy dziennie. Pije się go przed jedzeniem. Owoce goji możemy dodawać do różnych potraw, można je łączyć z serkiem, dodawać do zup lub płatków śniadaniowych. Można też jeść je same lub przygotowywać z ich dodatkiem odżywcze koktajle.