Porady od El Rond

Najbardziej znana substancja stymulująca

Składnikiem wielu napojów energetycznych jest kofeina. Znajdziemy ją również w kawie oraz herbacie. To właśnie ona niezwykle szybko nas pobudza. Warto nieco bliżej przyjrzeć się posiadanym przez nią wartościach.
W swojej naturalnej postaci kofeina ma postać proszku o białym kolorze. Jej cechą charakterystyczną jest wyjątkowo gorzki smak. Za najważniejsze jej właściwości uważa się pobudzanie mózgu do wzmożonej pracy. Wpływa ona również na cały ośrodkowy układ nerwowy. Jej spożywanie nie pozostaje bez wpływu na pracę mięśnia sercowego. Sięgają po nią ci, którzy z jakiegoś powodu nie mogą zasnąć i chcą dodać sobie energii.
Kofeina wykorzystywana jest również przez sportowców. Z uwagi na to, że jest ona substancją ergogeniczną przyczynia się do poprawy nie tylko wydolności umysłowej, ale również fizycznej. Do metabolitów kofeiny zalicza się:
teobrominę;
teofilinę;
paraksantynę.
Ta ostatnia substancja sprawia, że tłuszcze zostają skuteczniej wykorzystywane do wytworzenia energii. Dzięki temu dochodzi do ich spalania.