Porady od El Rond

Makarony domowej roboty

Makarony to jedna z podstaw żywienia, ponieważ są wykorzystywane zamiast ziemniaków. Pasują doskonale do wielu innych rodzajów żywności, takich jak mięso, warzywa czy ryby. Obecnie na rynku są różnorodne makarony, mają ciekawe kształty, kolory i smak. Są one wytwarzane na hali produkcyjnej, dlatego nie do końca wiadomo, co zawierają.
Aby móc delektować się jeszcze pyszniejszym smakiem, można je zrobić samodzielnie. Wystarczy do tego mąka, woda i jajko, które tworzą ciasto pod makaron. Najszybciej robi się makaron nitki, ale można również wstążki, rurki, czy też kokardki. Domowy makaron jest naturalny, bez żadnych dodatków chemicznych utrzymujących trwałość produktu. Trzeba go tylko podsuszyć i można ugotować do reszty pożywienia.
Dawniej było to jedno ze składników, które kobiety robiły tylko domowym sposobem. Taki makaron nie jest tuczący, ponieważ można używać również mąki bezglutenowej, żytniej czy razowej. Porcja wystarcza dla kilku osób, a cena jest bardzo niska. Makarony domowe powinny jadać osoby z nadwagą, a także dzieci.