Porady od El Rond

Chrom w codziennej diecie

Chrom jest jednym z tych składników mineralnych, bez których organizm nie może sprawnie funkcjonować. Badania naukowe wykazały, że pełni on kluczową rolę przy zapobieganiu cukrzycy typu II. Na tym jednak nie kończą się dobroczynne działania tego pierwiastka.
W jaki sposób chrom chroni przed cukrzycą? Reguluje stężenie glukozy we krwi i ułatwia jej przenikanie do tkanek, gdzie może zostać spożytkowana jako energia. Chrom stymuluje trzustkę do wytwarzania insuliny, reguluje poziom cholesterolu we krwi i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Chrom jest składnikiem wielu preparatów na odchudzanie, gdyż wspomaga metabolizm i bierze udział w procesie przemiany materii.
Bogatym źródłem chromu są kasze, drożdże, jabłka, ryby, chude mięso, groszek zielony, brokuły, kiełki pszenicy. Przyswajalność chromu wzmaga witamina C. Z kolei osoby, które spożywają duże ilości cukrów prostych, mogą uskarżać się na niedobory chromu, gdyż ograniczają one wchłanianie tego pierwiastka. Chrom można przyjmować również w postaci wygodnego suplementu.