Porady od El Rond

Istota wchłaniania białek

Produkty białkowe są dzisiaj absolutnie na samym szczycie odżywek stosowanych przy budowie masy mięśniowej. Są one tak samo popularne w młodym wieku, jak i wśród dojrzałych sportowców, którzy cenią sobie odpowiednie utrzymanie kondycji mięśni.
Przyjmowanie dodatkowego białka przez lata powinno być jednak wyborem świadomym i potwierdzonym przynajmniej minimalną wiedzą na jego temat. Suplementy proteinowe mogą bardzo różnić się swoim składem i jakością, więc warto poznać podstawowe źródła białka w odżywkach na rynku.
Najskuteczniejsze są te preparaty, które łączą kilka źródeł tego składnika o różnym stopniu wchłaniania – począwszy od białka serwatkowego, które bierze udział we wszystkich procesach biochemicznych organizmu już w 20 minut od przyjęcia. Uzupełniać może je białko jaja, które wchłania się znacznie wolniej, ale jakościowo i chemicznie jest najbardziej wartościowe i zbliżone do ludzkiego aminogramu. Najwolniej organizm przyswaja kazeinę, ale dzięki temu jest ma ona świetne działanie antykataboliczne i dodatkowo charakteryzuje się niską wartością energetyczną.